Home Phone Email Custom

Over ons

Al 90 jaar helpen wij onze klanten met passie

Geschiedenis Spannet & Co

Wanneer in 1927 de Jan Evertsenstraat wordt opgeleverd beginnen de Gebroeders Spannet een optiek in deze straat. Nadat een van de broers er na verloop van tijd de brui aan geeft en Joop van Sprundel tijdens de 2e wereldoorlog zijn functie overneemt wordt de naam veranderd in Spannet & Co Meesteropticiens. Daar moest in die tijd een speciaal diploma in het refractioneren van ogen voor worden behaald. Vanaf die tijd konden cliënten al hun ogen laten opmeten. Nu ruim 90 jaar later is Spannet & Co nog het enige oorspronkelijke speciaal bedrijf in de Jan Evertsenstraat en wordt nu geleid door de 3e generatie optici met nu de 4e generatie in aantocht. Het mag dus niet vreemd klinken dat Oogadviseur Spannet & Co al meer dan 90 jaar een begrip is in Amsterdam.

Optometrie

Naast het voorschrijven en leveren van brillen en contactlenzen voeren wij, als een van de weinige bedrijven in het westen van Amsterdam, desgewenst of noodzakelijkerwijs, een optometrisch onderzoek uit. Een veilig idee omdat een oogmeting bij een gewone opticien geen uitsluitsel geeft over de gezondheidstoestand van het oog. Optometrist is een beschermd beroep, waarvoor een HBO opleiding van vier jaar is vereist. Indien wij afwijkingen constateren verwijzen wij u door naar huisarts of specialist.

De optometrist

De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit om eventuele oogafwijkingen op te sporen. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts gericht doorverwezen. Voor het onderzoek door de optometrist is er geen verwijzing van uw huisarts nodig, maar steeds meer huisartsen sturen hun patiënten met oogproblemen naar een optometrist.

Ook veel optometristen vinden hun weg in de oogheelkundige klinieken (intramuraal). Zowel in ziekenhuizen als in privé klinieken. Door dit nog niet zo oud beroep zijn de wachttijden in de afgelopen jaren flink verkort.

Er zijn optometristen die zich meer gespecialiseerd hebben in bepaalde onderwerpen binnen het vakgebied optometrie. Deze specialisaties zijn bijv. binoculair zien (het opsporen en verhelpen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen), low vision (het aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden), refractiechirurgie (het veranderen van de oogsterkte door middel van laseren of implantlenzen) en contactlenzen. Optometrie zal vanwege de wachtlijsten en de vergrijzing een steeds grotere rol in de oogzorg in Nederland gaan spelen. De OVN (Optometristen Vereniging Nederland) optometrist werkt in regionale verbanden nauw samen met opticiens, contactlensspecialisten, huisartsen, oogartsen en orthoptisten. Dit heeft als resultaat dat uw ogen sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Geschiedenis Jan Evertsenstraat

De Jan Evertsenstraat is een straat in Amsterdam-West. De straat kreeg zijn naam in 1925 en werd vernoemd naar de Zeeuwse zeeheld Jan Evertsen (1600-1666), die sneuvelde tijdens de Tweede Engelse Oorlog. De straat ligt in het verlengde van de Admiraal de Ruijterweg en begint bij de Krommert. De straat loopt door de stadsdelen De Baarsjes en Slotervaart. Tussen de Orteliuskade en de Einsteinweg (A10-West) vormt deze straat de stadsdeelgrens. De Jan Evertsenstraat is de ‘hoofdwinkelstraat’ van de Admiralenbuurt en kruist de Hoofdweg bij het Mercatorplein. De architectuur wordt gekenmerkt door de Amsterdamse School. De architect van de bebouwing aan de straat tussen het Mercatorplein en de Admiralengracht is Jan Frederik Staal (1879-1940). Het was de eerste overdekte winkelstraat in Nederland. Eén van de twee torens die aan het Mercatorplein staan, vormt in een deel van de straat een herkenningspunt aan de horizon. De torens en de bebouwing rond het Mercatorplein zijn van de hand van H.P. Berlage. In 1956 werd de straat verlengd vanaf de Orteliuskade tot aan de Sloterplas. In het verlengde ligt de Noordzijde. Tussen de Admiraal de Ruijterweg/Witte de Withstraat en het Mercatorplein reden sinds 1927 de tramlijnen 7 en 13. Sinds 1989 rijdt tramlijn 13 vanaf het Mercatorplein via deze straat door naar de Jan Tooropstraat. In 2017 is tram 7 vervangen door bus 18
(Bron: wikipedia.org/wiki/Jan_Evertsenstraat)